Wykład „Substancje antyodżywcze w żywności”

Wykład

W dniu 26.06.2025 słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku uczestniczyli w ostatnim w tym roku akademickim wykładzie pt. „Substancje antyodżywcze w żywności”, wygłoszonym przez dr n. o zdr. Martę Buczkowską z Zakładu Medycyny i Higieny Pracy Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu.

W ramach wykładu, zorganizowanego dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku, omówiono wybrane substancje nieodżywcze naturalnie występujące w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem związków obecnych w powszechnie spożywanych produktach, takich jak ziemniaki (np. solanina), szpinak, kawa i herbata (szczawiany), ryby (biogenne aminy), kapusta (glukozynolany) oraz owoce pestkowe, w tym wiśnie (cyjanogenne glikozydy). Wykład miał na celu przybliżenie roli tych związków w kontekście bezpieczeństwa żywności oraz ich potencjalnego wpływu na zdrowie człowieka.

Na zakończenie wykładu uczestnicy mieli możliwość zadawania pytań prelegentce i uzyskania odpowiedzi na nurtujące ich kwestie.

Zapraszamy wszystkie osoby chętne do kontynuowania spotkań w ramach UTW przy Wydziale Zdrowia Publicznego w Bytomiu. Informacje dotyczące rekrutacji znajdują się na stronie (LINK)

Dodatkowych informacji można uzyskać w Dziekanacie Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, I piętro, pokój 7,

tel. 32 397 65 36,

magdalena.kos@sum.edu.pl

Serdecznie zapraszamy!