Wykład „Bezpieczne przyjmowanie leków i suplementów diety, omówienie interakcji z żywnością”

Sala wykładowa

W dniu 24.04.2025 Słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku uczestniczyli
w wykładzie pt. ” Bezpieczne przyjmowanie leków i suplementów diety, omówienie interakcji z żywnością” wygłoszonym przez mgr Marzenę Jabczyk, doktorantkę z Katedry Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu.


Podczas wykładu Pani Magister omówiła zagadnienie interakcji leków z żywnością, wyjaśniła istotne różnice pomiędzy lekami a suplementami diety. Uczestnicy zostali zapoznani z potencjalnymi zagrożeniami wynikającymi z niewłaściwego stosowania leków i suplementów diety, a także ich możliwymi interakcjami z produktami spożywczymi. W trakcie spotkania prelegentka przekazała cenne informacje dotyczące bezpiecznego przyjmowania leków, wskazując, jakimi płynami należy je popijać oraz z jakimi produktami spożywczymi należy unikać ich łączenia.

Na zakończenie wykładu uczestnicy mieli możliwość zadawania pytań prelegentce, uzyskując odpowiedzi na nurtujące ich kwestie.


Wydarzenie zostało zorganizowane przez Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu. Prezentowane przez Panią Magister tematy wzbudziły duże zainteresowanie i spotkały się z pozytywnym odbiorem uczestników.


Zapraszamy na kolejne spotkanie!

Na 22.05.2025 dla Słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku dotyczące nauki czytania etykiet produktów spożywczych oraz  wybierania produktów o korzystnym składzie.

Liczba miejsc ograniczona!!!

Zapisy prowadzi Pani Justyna Leszczyńska-Wierzbowska (tel. 727 434 162)
Serdecznie zapraszamy!